Monday, 7 May 2012

SUDUT PERUSAHAAN TANI

Ternakan ayam kampung

Ayam kampung diternak secara komersil dengan kaedah separa lepas. Kejayaan ternakan bergantung kepada baka yang berkualiti, makanan, pengurusan dan persekitaran yang baik. Baka ayam kampung bagi ternakan komersil biasanya dari jenis kacukan baka tempatan dengan baka luar negara seperti australia dan UK, baka2 ini boleh didapati daripada pembekal baka tempatan.
Kaedah eraman telur diguna dalam pembiakbakaan spesies ayam ini bagi kuantiti yang besar. Kaedah ternakan lebih kurang sama dengan ayam pedaging dimana ayam diternak dalam reban terbuka hanya terdapat sedikit pembezaan itu ayam haruslah dilepas dalam tempoh masa tertentu di sekitar kawasan reban. 
ayam-kampung-reban.jpg
ternakan ayam kampung dalam reban terbuka
Kebiasaanya ayam dapat dipasarkan dalam jangka masa 2 bulan setengah ke 3 bulan dari tempoh ternakan. Harga borong ayam kampung lebih tinggi berbanding ayam pedaging biasa kerana tempoh ternakan yang lebih panjang dan permintaan yang tinggi daripada pasaran tempatan.
reban terbuka bagi ternakan ayam kampung
contoh reban terbuka bagi ternakan ayam kampung



Ternakan Ayam Organik

19 Sep

Dr Mohamad Zainol labur RM1 juta bagi membina ladang, cipta makanan ternakan sendiri 

TEKADNYA menceburi perniagaan ternakan ayam kampung organik adalah bagi memenuhi tuntutan fardu kifayah untuk menyediakan makanan halal bermutu untuk umat Islam di negara ini.
Berikutan itu, Dr Mohamad Zainol Ahmad Haja, seorang doktor perubatan, tidak teragak-agak melabur RM1 juta bagi membina ladang ternakan ayam di atas tanah wakaf seluas dua hektar di Sungai Liu, Ulu Langat.
Di ladang itu beliau menternak 40,000 ayam kampung yang diberikan makanan herba berkhasiat dan bermutu tinggi bagi memastikan dagingnya benar-benar bebas daripada sebarang campuran bahan kima.
Makanan yang diberikan adalah hasil ciptaan beliau sendiri selepas melakukan penyelidikan selama setahun.
Ia daripada ejen pemangkin pertumbuhan yang banyak digunakan dalam industri penternakan untuk mempercepatkan proses tumbesaran ayam.
Pengarah Urusan Mumtaz Meat & Marine Foods Sdn Bhd (Al-Mumtaz) itu berkata, hasrat utama menceburi ternakan kampung organik tanpa sebarang campuran bahan kimia terlarang bagi menyahut tuntutan agama dan kerajaan yang menggalakkan orang Islam di negara ini terbabit dalam industri makanan halal.
“Saya terpanggil untuk menceburi ternakan ayam kampung organik ini adanya pelbagai laporan kebelakangan ini mengenai daging yang disuntik dengan pelbagai bahan yang tidak halal ditambah lagi dengan cara sembelihan meragukan umat Islam.
“Hasil daripada pengamatan saya mendapati makanan yang diberikan kepada ayam untuk tujuan pembesaran dan tempoh sebenar ayam untuk membesar tidak mengikuti kaedah yang betul menyebabkan pengguna berdepan risiko ditimpa pelbagai penyakit seperti kanser dan jantung,” katanya ketika ditemui di pejabatnya di Ampang, Selangor, baru-baru ini.
Beliau menubuhkan Al-Mumtaz tahun lalu dengan harapan dapat menyediakan kemudahan makanan halal kepada umat Islam di negara ini dan juga di luar negara.
“Langkah kerajaan menjadikan Malaysia sebagai hab makanan halal dunia tepat pada masanya kerana orang Islam perlu menghasilkan makanan yang halal dan bermutu tinggi seperti yang dituntut agama.
“Penyediaan makanan halal itu turut termasuk proses penyembelihan, makanan yang diberikan kepada binatang yang diternak dan pengedaran produk berkenaan,” katanya.
Dr Mohamad Zainol yang mendapat pendidikan perubatan di Amerika Syarikat, pernah bekerja dengan beberapa syarikat antarabangsa seperti Pfizer serta menjawat beberapa jawatan kanan di syarikat antarabangsa berkenaan.
Beliau menubuhkan klinik Medi Sina di Ampang khusus untuk perkhidmatan kesihatan sejak sepuluh tahun lalu sebelum menceburi penternakan ayam sejak setahun.
“Saya memulakan perniagaan pada 2005 dengan mengimport daging dari luar negara. Selepas mempelajari selok belok perniagaan ini, tahun lalu membuka perniagaan menternak ayam kampung organik,” katanya.
Ayam yang diternak secara organik itu diberi makan ekstrak herba yang kaya dengan bahan antioksida dan antikanser seperti halia, kunyit, pandan, habbatus sauda dan limau purut.
Tanpa penggunaan antibiotik, tidak menggunakan hormon, beta agonist dan salbutamol.
Pemakanan berkhasiat yang memanfaatkan penggunaan pelbagai bahan organik dan herba dapat meningkatkan daya tahan ayam berkenaan daripada serangan penyakit dan proses penuaan.
Ayam kampung organik yang diternaknya dibiarkan bebas kerana menerusi cara itu ia mampu menghasilkan daging yang memiliki protein tinggi.
Dr Mohamad Zainol berkata, perniagaan yang diusahakan ini tidak pernah mendapat bantuan kerajaan atau pinjaman daripada mana-mana bank.
“Saya menggunakan duit simpanan yang ada untuk membangunkan perniagaan menternak ayam daging organik, tambahan pula amat sukar bagi mereka yang terbabit dalam bidang pertanian untuk memohon pinjaman daripada bank,” katanya.
Beliau berkata, sambutan pengguna terhadap ayam yang diternaknya adalah amat menggalakkan selepas menyedari ayam kampung organik tidak menggunakan bahan pemangkin pertumbuhan seperti beta agonist serta lemak dan enzim babi.
Beliau berkata, kesedaran orang ramai terhadap makanan berkhasiat dan menggunakan bahan organic semakin meningkat di negara ini.
“Sejak mula memasuki pasaran sebulan yang lalu, saya sudah menjual lebih 9,000 ekor ayam kampung organik
“Saya berhasrat mengembangkan perniagaan ini menerusi sistem francais kepada mana-mana individu yang berminat iaitu membabitkan pembukaan kedai untuk menjual ayam kampung organik yang sudah siap diproses,” katanya.
Beliau berkata, ayam kampung organik yang diternak itu kini dibekalkan ke hotel di Kuala Lumpur dan Selangor antaranya rangkaian hotel De Palma serta restoran Sari Ratu dan Wong Solo.
Katanya, beliau berhasrat untuk menjadikan perusahaan penternakan ayam kampung organik ini sebagai satu perniagaan yang bersifat ‘niche’ yang mana mereka yang hendak menikmati keenakan ayam kampung segar, sudah siap diproses serta menggunakan bahan halal sebagai makanan haiwan ternakan berkenaan boleh mencarinya di kedai yang akan ditubuhkan menerusi sistem francais.

Khasiat Herba Dlm Makanan Ayam Organik (herba)

1) Jintan hitam /habatussauda
• sebagai penawar untuk masalah hati dan penghadaman.
• mengubat sakit gigi,sakit kepala, hidung tersumbat dan masalah parasit usus seperti cacing.
• meningkatkan metabolisme dan menaikkan semangat.
• ekstrak dari bijinya adalah toksik kepada sel kanser
• meningkatkan sistem pertahanan badan yang berkait dengan sel darah putih.
• dapat merangsang sumsum tulang dan sel-sel imuniti tubuh untuk meningkatkan penghasilan interveron
• melindungi sel-sel normal terhadap kesan virus yg boleh merosakkan sel
• menghancurkan se-sel tumor
2) Pandan
• membantu menghilangkan masalah angin
• merawat penyakit demam campak dan juga dikatakan berkesan bagi mengubati penyakit gonorea, sifillis, denggi dan anaemia
3) Kunyit
• antioksidan, antibakteria, antiradang dan antikanser.
• berupaya menyembuhkan luka di dalam badan,
• mengecutkan peranakan bagi wanita yang baru bersalin,
• membersihkan dan menghalang pembekuan darah, melancarkan peredaran darah,
• membantu proses pencernaan serta menghilangkan selesema.
• dapat menyembuhkan luka, seliuh anggota dan kudis.
4) Limau purut
• mengandungi antioksidan yg tinggi, kaya dengan flavonoid, polifenol
• mempunyai sifat-sifat anti bakteria.
• pelbagai vitamin dan bahan mineral termasuklah vitamin C, B1, B2, sodium, kalium, besi dan kalsium
• dipercayai berkesan utk mencegah penyakit jantung dan kanser kerana kandungan flavoniod dan polifenol yg tinggi
5) Halia
• membantu menghadamkan makanan
• membuang angin yang terdapat di dalam usus kecil dan usus besar.
• boleh mengawal beberapa penyakit seperti deman, batuk, migrin, sakit gigi, sakit tulang, sengugut dan sesak dada.
• bersifat karminatif, stimulant dan pembunuh kuman
Nota: Selain daripada ekstrak herba diatas biasanya ayam kampung  juga diberi makanan Campuran atau Sisa Makanan seperti:
  • Lebihan nasi, hampas kelapa, isi kelapa
  •  Dedak, beras hancur, padi, ubi kayu/keledek
  •  Ikan baja dan lain-lain ……..sumber bahan organik

 

PANDUAN MEMELIHARA AYAM KAMPONG SECARA KECILAN
Aktiviti penternakan ayam kampong telah ujud zaman berzaman sejak datuk nenek kita dahulu. Generasi pertama ayam atau nama saintifiknya Gallus domesticus adalah dari keturunan ayam hutan merah (Gallus gallus) . Dengan kemasukan pedagang-pedagang dari Negeri China lahirlah generasi kedua ayam kampong iaitu kacukan diantara ayam kampong generasi pertama dengan ayam kampong Canton dari Negeri China. Generasi ketiga ayam kampong adalah terhasil dari kacukan beberapa baka asli dari luar negeri yang dibawa oleh penjajah Eropah dengan generasi kedua ayam kampong.

Dengan ketiadaan sistem kacukan yang dirancang dan terkawal maka terhasillah berbagai-bagai ayam kampong yang dapat kita lihat hari ini . Adalah sukar untuk menghuraikan jenis-jenis ayam kampong dari sifat-sifat fizikalnya.
Perbezaan ketara adalah dari saiz badan juga menjadikan ayam kampong mempunyai ciri-ciri keunikannya tersendiri. Maka lahirlah berbagai gelaran ayam kampong seperti Ayam Botak, Ayam Bulu Balik, Ayam Selasih, Ayam Janggut, Ayam Laga atau Sabung, Ayam Togel, ayam Katik atau Ayam Jepun dan bermacam-macam lagi gelaran mengikut tempat dan loghat.
TUJUAN MEMELIHARA AYAM KAMPONG
Adalah untuk menggalakkan penternak kecil memelihara ayam kampong. melalui aktiviti ini negara dapat mengimport bahan-bahan makanan ayam disamping meningkatkan pengeluaran bahan-bahan makanan ayam tempatan.
Disamping itu;
# Telur dan daging untuk makanan keluarga
# Telur boleh ditetaskan untuk pembiakan
# Andai berlebihan boleh dijual untuk menambah pendapatan.
KEISTIMEWAAN AYAM KAMPONG
# Boleh dibiakkan sepanjang tahun
# Boleh dipelihara secara bebas pada waktu siang
# Sisa makanan rumah boleh diberikan tanpa had
# Ibu dapat menetaskan telur dengan sendirinya.
# Ibu boleh mengawal anak-anaknya dari cuaca sejuk dan gangguan musuh.
SISTEM PERUMAHAN
# Reban diperlukan untuk melindungi daripada cuaca buruk dan gangguan musuh.
Boleh dibuat menggunakan ” Sistem Lantai Atas ” atau ” Sistem Lantai Bawah .
# 1 ekor ayam memerlukan 1 kaki persegi.
Jika 20 ekor ayam, keluasan lantai ialah 20 ekor kaki persegi. reban seluas 4 kaki x 5 kaki memadai. # kayu hutan, kayu sayung, buluh , dawai mata punai atau pukat # gunakan peralatan makan/minum yang murah.
PEMAKANAN AYAM
Terdapat dua (2) jenis makanan iaitu:-
# Makanan komersil/dagangan
# Makanan Ayam Permulaan (Layer Starter Mash)
# Makanan Ayam Membesar (Layer Grower Mash/Pellet)
# Makanan Ayam Penghabisan (Layer Finisher Mash/Pellet)
# Makanan Campuran atau Sisa Makanan
# Lebihan nasi, hampas kelapa, isi kelapa
# Dedak, beras hancur, padi, ubi kayu/keledek
# Ikan baja dan lain-lain PENGURUSAN Pengurusan anak (1 hari - 4 minggu)
# Pastikan anak ayam mendapatkan suntikan pencegahan penyakit
# Beri makanan bermutu dan minuman secukupnya
# Pastikan ada lampu untuk memberi kepanasan sehingga umur 2 minggu Peringkat membesar hingga bertelur (4 minggu - 22 minggu)
# Pastikan anak ayam mendapat suntikan pencegahan penyakit
# Boleh dilepaskan pada siang hari
# Makanan campuran atau lebihan sisa makan boleh diberi
# Sediakan sarang bertelur
# Elakkan mengganggu ibu yang sedang mengeram
PEMBIAKAN
# Melibatkan perkahwinan secara tabie/asli
# 1 ekor ayam jantan untuk 10 ekor ayam betina
# Dipelihara di dalam reban dengan penyediaan sarang bertelur
# Tempat yang sunyi,kering dan bebas dari gangguan
# Kebiasaan boleh mengeram sehingga 15 biji telur dalam jangkamasa 21 hari.
KAWALAN DAN PENCEGAHAN PENYAKIT
Penyakit ayam boleh disebabkan oleh:-
# Warisan
# Pemakanan
# Pengurusan
# Persekitaran
# Jangkitan Langkah-langkah Pencegahan Penyakit
# Reban sentiasa bersih
# Anak ayam bebas dari penyakit # Jauh dari ternakan dan haiwan lain
# Pelawat perlu dikawal # Pencegahan adalah lebih baik dari rawatan
# Semua ayam perlu diberi suntikan pencegahan penyakit # Ayam yang mati hendaklah ditanam atau dibakar untuk mengelakkan jangkitan kepada yang sihat. Program Pencegahan penyakit
# Umur 1 hari - Sampar Ayam “F” (Biasanya telah dibuat ditempat penetasan)
# Umur 3 - 4 minggu - Cacar Puru ayam dan Sampar “F”
# Umur 6 - 8 minggu - Sampar ” S “ Tanda-tanda Am Ayam Berpenyakit
# Kurang nafsu makan # Monyok dan tidak aktif
# Pucat, bersin, keluar hingus dari hidung
# Muka bengkak
# Berak cair atau berdarah
# Gangguan saraf seperti sayap lemah, kaki lemah, kepala berputar dan sebagainya.
JENIS-JENIS PENYAKIT AYAM
# Sampar ayam (ND)
# Penyakit Gumboro (IBD)
# Puru # Salmonellosis
# Pasteurellosis
# Lain-lain
Sekiranya ayam-ayam anda menunjukkan tanda-tanda penyakit, sila dapatkan nasihat daripada pegawai di Jabatan Perkhidmatan Haiwan yang berdekatan.



PANDUAN MEMELIHARA AYAM KAMPONG SECARA KECILAN

PENDAHULUAN
Aktiviti penternakan ayam kampong telah ujud zaman berzaman sejak datuk nenek kita dahulu. Generasi pertama ayam atau nama saintifiknya Gallus domesticus adalah dari keturunan ayam hutan merah (Gallus gallus) . Dengan kemasukan pedagang-pedagang dari Negeri China lahirlah generasi kedua ayam kampong iaitu kacukan diantara ayam kampong generasi pertama dengan ayam kampong Canton dari Negeri China. Generasi ketiga ayam kampong adalah terhasil dari kacukan beberapa baka asli dari luar negeri yang dibawa oleh penjajah Eropah dengan generasi kedua ayam kampong. Dengan ketiadaan sistem kacukan yang dirancang dan terkawal maka terhasillah berbagai-bagai ayam kampong yang dapat kita lihat hari ini . Adalah sukar untuk menghuraikan jenis-jenis ayam kampong dari sifat-sifat fizikalnya. Perbezaan ketara adalah dari saiz badan juga menjadikan ayam kampong mempunyai ciri-ciri keunikannya tersendiri. Maka lahirlah berbagai gelaran ayam kampong seperti Ayam Botak, Ayam Bulu Balik, Ayam Selasih, Ayam Janggut, Ayam Laga atau Sabung, Ayam Togel, ayam Katik atau Ayam Jepun dan bermacam-macam lagi gelaran mengikut tempat dan loghat.

TUJUAN MEMELIHARA AYAM KAMPONG

Adalah untuk menggalakkan penternak kecil memelihara ayam kampong. melalui aktiviti ini negara dapat mengimport bahan-bahan makanan ayam disamping meningkatkan pengeluaran bahan-bahan makanan ayam tempatan. Disamping itu;
  • Telur dan daging untuk makanan keluarga
  • Telur boleh ditetaskan untuk pembiakan
  • Andai berlebihan boleh dijual untuk menambah pendapatan.
  • KEISTIMEWAAN AYAM KAMPONG
  • Boleh dibiakkan sepanjang tahun
  • Boleh dipelihara secara bebas pada waktu siang
  • Sisa makanan rumah boleh diberikan tanpa had
  • Ibu dapat menetaskan telur dengan sendirinya.
  • Ibu boleh mengawal anak-anaknya dari cuaca sejuk dan gangguan musuh.
  • SISTEM PERUMAHAN
  • Reban diperlukan untuk melindungi daripada cuaca buruk dan gangguan musuh. Boleh dibuat menggunakan ” Sistem Lantai Atas ” atau ” Sistem Lantai Bawah .
  • 1 ekor ayam memerlukan 1 kaki persegi. Jika 20 ekor ayam, keluasan lantai ialah 20 ekor kaki persegi. reban seluas 4 kaki x 5 kaki memadai.
  • kayu hutan, kayu sayung, buluh , dawai mata punai atau pukat
  • gunakan peralatan makan/minum yang murah.
  • PEMAKANAN AYAM
    Terdapat dua (2) jenis makanan iaitu:-
  • Makanan komersil/dagangan
  • Makanan Ayam Permulaan (Layer Starter Mash)
  • Makanan Ayam Membesar (Layer Grower Mash/Pellet)
  • Makanan Ayam Penghabisan (Layer Finisher Mash/Pellet)
  • Makanan Campuran atau Sisa Makanan
  • Lebihan nasi, hampas kelapa, isi kelapa
  • Dedak, beras hancur, padi, ubi kayu/keledek
  • Ikan baja dan lain-lain
  • PENGURUSAN
    Pengurusan anak (1 hari - 4 minggu)
  • Pastikan anak ayam mendapatkan suntikan pencegahan penyakit
  • Beri makanan bermutu dan minuman secukupnya
  • Pastikan ada lampu untuk memberi kepanasan sehingga umur 2 minggu
  • Peringkat membesar hingga bertelur (4 minggu - 22 minggu)
  • Pastikan anak ayam mendapat suntikan pencegahan penyakit
  • Boleh dilepaskan pada siang hari
  • Makanan campuran atau lebihan sisa makan boleh diberi
  • Sediakan sarang bertelur
  • Elakkan mengganggu ibu yang sedang mengeram
  • PEMBIAKAN
  • Melibatkan perkahwinan secara tabie/asli
  • 1 ekor ayam jantan untuk 10 ekor ayam betina
  • Dipelihara di dalam reban dengan penyediaan sarang bertelur
  • Tempat yang sunyi,kering dan bebas dari gangguan
  • Kebiasaan boleh mengeram sehingga 15 biji telur dalam jangkamasa 21 hari.
  • KAWALAN DAN PENCEGAHAN PENYAKIT
    Penyakit ayam boleh disebabkan oleh:-
  • Warisan
  • Pemakanan
  • Pengurusan
  • Persekitaran
  • Jangkitan
  • Langkah-langkah Pencegahan Penyakit
  • Reban sentiasa bersih
  • Anak ayam bebas dari penyakit
  • Jauh dari ternakan dan haiwan lain
  • Pelawat perlu dikawal
  • Pencegahan adalah lebih baik dari rawatan
  • Semua ayam perlu diberi suntikan pencegahan penyakit
  • Ayam yang mati hendaklah ditanam atau dibakar untuk mengelakkan jangkitan kepada yang sihat.
  • Program Pencegahan penyakit
  • Umur 1 hari - Sampar Ayam “F” (Biasanya telah dibuat ditempat penetasan)
  • Umur 3 - 4 minggu - Cacar Puru ayam dan Sampar “F”
  • Umur 6 - 8 minggu - Sampar ” S “

  • Tanda-tanda Am Ayam Berpenyakit

  • Kurang nafsu makan
  • Monyok dan tidak aktif
  • Pucat, bersin, keluar hingus dari hidung
  • Muka bengkak
  • Berak cair atau berdarah
  • Gangguan saraf seperti sayap lemah, kaki lemah, kepala berputar dan sebagainya.
  • JENIS-JENIS PENYAKIT AYAM
  • Sampar ayam (ND)
  • Penyakit Gumboro (IBD)
  • Puru
  • Salmonellosis
  • Pasteurellosis
  • Lain-lain
  • Sekiranya ayam-ayam anda menunjukkan tanda-tanda penyakit, sila dapatkan nasihat daripada pegawai di Jabatan Perkhidmatan Haiwan yang berdekatan.
    Galeri Ayam Kampung
    ayam054.jpg
    Pemasangan bidai bagi mengelakkan telor terkena air hujan.
    ayam055.jpg
    Bangsal ternakan ayam kampung yang dibahagikan kepada tiga petak iaitu untuk induk ayam, anak ayam dan ayam dara (dewasa)
    ayam56.jpg
    Pemasangan pagar tertutup bagi mengelakan kemasukan dan gangguan bintang buas
    ayam051.jpg
    Anak ayam yang berumur 1 bulan
    ayam052.jpg
    Anak ayam yang berumur 3 hari
    ayam053.jpg
    Anak ayam diletakkan dibawah pemanas
    ayampdrk1.jpg
    Ayam yang berumur 2 bulan

    1 comment:

    1. assalamu"alaikum wr.wb sya
      cuman mau beritaukan para pecinta togel
      karna sya sudah liat buktinya sendiri 3x jebol
      yang di berikan oleh ki ratmo karna sya dpat
      angkanya 168.juta yaitu 1081 sya sekeluarga sangat bersukur
      atas bantuan ki ratmo karna dulu sya cuman sewa rumah dan sya
      di lilit hutang sya sangat pating kemana cari uang agar anak istri
      sya makan tapi sukur alhamdulillah ada teman sya yg kasih sya nmor
      ki ratmo karna teman sya sudah sukses
      dia sudah membuka usaha kecil kecilan
      jadi para pecinta togel jika ingin merubah
      nasib seperti sya karna ini bukan rekayasa
      tapi nyata karna sya sudah membuktikan
      silahkan hub ki ratmo di nmor
      082 301 367 887
      trimah kasih kpda yg punya room
















      assalamu"alaikum wr.wb sya
      cuman mau beritaukan para pecinta togel
      karna sya sudah liat buktinya sendiri 3x jebol
      yang di berikan oleh ki ratmo karna sya dpat
      angkanya 168.juta yaitu 1081 sya sekeluarga sangat bersukur
      atas bantuan ki ratmo karna dulu sya cuman sewa rumah dan sya
      di lilit hutang sya sangat pating kemana cari uang agar anak istri
      sya makan tapi sukur alhamdulillah ada teman sya yg kasih sya nmor
      ki ratmo karna teman sya sudah sukses
      dia sudah membuka usaha kecil kecilan
      jadi para pecinta togel jika ingin merubah
      nasib seperti sya karna ini bukan rekayasa
      tapi nyata karna sya sudah membuktikan
      silahkan hub ki ratmo di nmor
      082 301 367 887
      trimah kasih kpda yg punya room

      ReplyDelete